Nieuws

Nieuws van De Jutters

25 mei 2013

Elke hulpverlener heeft een inlevingsvermogen, maar een ervaringskundige weet in veel situaties ook echt wat je meemaakt. Die heeft ook psychische klachten gehad en is ook in behandeling geweest, net als jij. In het ACT-team van De Jutters werkt ook een ervaringsdeskundige. Wat doet een ervaringsdeskundige precies?

Wat doet een ervaringsdeskundige?

Jongeren die bij De Jutters zijn kunnen hem of haar inschakelen om even bij te praten, iets leuks te ondernemen of om met hen mee te denken. Het kan fijn zijn om samen iets te doen of iemand te spreken die weet wat je meemaakt. Want een ervaringsdeskundige weet hoe het is om ‘cliënt' te zijn, dus om behandeld te worden bijvoorbeeld bij De Jutters. En hij of zij heeft ervaren dat je goed met je klachten kunt leren omgaan en je leven weer op orde kan krijgen.

Wat voor ervaringen hebben zij dan?

Een depressie, manisch depressief, verslaving, pschose of gedragsproblemen. Er kunnen allerlei ervaringen zijn die de deskundige heeft. Een ervaringsdeskundige heeft in ieder geval altijd psychische klachten (gehad) en is daar vaak van hersteld of kan er nu goed mee leven.

Hoe kan een ervaringsdeskundige mij helpen?

Het kan heel vertrouwd zijn om te praten met iemand die jouw ervaringen kent. En die jou kan vertellen dat het helemaal niet gek is als je je rot voelt. Dat je je niet hoeft te schamen dat je een behandeling in de psychiatrie krijgt. Hij stimuleert je zelfacceptatie en geeft je meer inzicht in wat je allemaal nog wél lukt. Misschien ben je geneigd om vanuit een probleem te denken, terwijl het ook belangrijk om te denken in mogelijkheden. De ervaringsdeskundige stimuleert en benut jouw kracht. Want ervaringsdeskundige weet dat je kunt herstellen of kunt leren omgaan met je klachten, en kan je daarmee helpen om optimistisch te blijven.

Waar vind ik ervaringsdeskundigen bij De Jutters?

In het ACT-team (Assertive Community Treatment) van De Jutters vind je onze ervaringsdeskundige. Dat is een multidisciplinair team dat jongeren met ernstige psychiatrische problemen behandelt in hun eigen omgeving. Het team bestaat uit een gz-psycholoog, een kinder- en jeugdpsychiater, sociotherapeuten, gezinstherapeuten,  een trajectbegeleider en een ervaringsdeskundige.

De verschillende perspectieven in het team maakt het ACT-team bijzonder. Ze zijn gezamenlijk de behandelaar van jongeren. Iedereen heeft zijn specialiteit en door die allemaal in te zetten, kunnen zij jongeren op maat helpen.

Meer weten?

Mail of bel ons gerust en vraag naar de ervaringsdeskundigen bij De Jutters.