Nieuws

Nieuws van De Jutters

16 januari 2013

Een meisje van acht heeft nachtmerries en angsten. Hoe komt dat toch? Of die jongen wil nooit meer voetballen sinds hij zijn enkel heeft gebroken. Vaak ligt de oorzaak van psychische klachten bij kinderen en jongeren bij een nare gebeurtenis. De behandelaren van De Jutters passen daarvoor EMDR toe, een effectief bewezen behandeling die helpt om een trauma op een goede manier te verwerken. "Het mooie daarvan is dat het direct werkt. Je kunt kinderen zo snel helpen.", vertelt gz-psycholoog Lydia van der Linden.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Lydia legt uit: "Het principe is dat je de spanning van een bepaalde gebeurtenis afhaalt, en dat je daar een andere, positieve betekenis aan geeft. We gebruiken het als klachten te herleiden zijn naar een bepaalde gebeurtenis. Dat kan een trauma of ingrijpende gebeurtenis zijn. We werken er vervolgens aan dat iemand de gebeurtenis met minder nare emoties en spanningen op kan slaan."

Snel resultaat, in het bijzonder bij kinderen

Hoe zo'n behandeling eruit ziet? De behandelaar en cliënt zitten op een specifieke manier tegenover elkaar zodat de behandelaar gemakkelijk afleidende bewegingen kan maken: vingers heen en weer bewegen voor de ogen van een kind of handtaps kan maken ("trommelen" op elkaars handen)  Met een specifiek protocol wordt zo de gebeurtenis weer naar boven gehaald met de daarbij behorende spanningen en emoties. "En als de spanning het hoogst is, dan ga ik desensitiseren, afleiden dus. Dan zie je dat die emotie al heel snel minder wordt. Zeker bij kinderen kan dat heel snel gaan. Je ziet ze vaak opklaren. En dan denk ik zelf wel eens: kan dit echt? Vaak blijkt al snel daarna dat de klachten inderdaad zijn afgenomen."

Van auto-ongeluk tot heftige ruzies thuis

Of het nu gaat om een auto-ongeluk, heftige ruzies thuis of pesten, EMDR kan voor allerlei trauma's worden ingezet. Lydia heeft bijvoorbeeld eens EMDR toegepast op iemand die op de lagere school erg gepest was en daar op de middelbare school nog last van had. "We ontdekten dat hij zichzelf door het pesten niet altijd de moeite waard vond.. En al die jaren hadden anderen gezegd dat hij wel de moeite waard was, maar hij bleef onzeker en ging bepaalde situaties uit de weg omdat hij bang was weer te worden gepest. Na de behandeling zei hij tegen mij: maar nu voelt het voor het eerst echt zo! Hij voelde zich een heel stuk zelfverzekerder en was niet meer zo bang om opnieuw gepest te worden."

Meer informatie

Je kunt ook altijd contact met ons opnemen: mail of bel ons: 070 850 7850.
Direct aanmelden kan via het online aanmeldformulier.