Nieuws

Nieuws van De Jutters

31 juli 2013

Waar halen we de tijd vandaan om onze jonge patiënten met psychische klachten goed te helpen? Hoe en waar kunnen we ze naartoe verwijzen? De huisartsen van huisartsenpraktijk Schuring, Janssens & Van Beek in Wateringse Veld in Den Haag waren op zoek naar psychologische expertise voor hun kinderrijke patiëntenpopulatie. En die vonden ze bij B-verpleegkundige Annette Vreeburg die sinds kort als POH-GGZ Jeugd iedere woensdagmiddag spreekuur houdt in hun praktijk.

Psychologische jeugdexpertise in de kinderrijke praktijk

Bijna 30% van de patiëntenpopulatie is onder de 16 jaar bij huisartsenpraktijk Schuring, Janssens & Van Beek. "We hadden al een POH-GGZ voor volwassenen in onze praktijk, maar omdat we in zo'n kinderrijke wijk werken, zochten we ook naar die expertise," vertelt huisarts Hanneke Janssens. "Toen ik hoorde dat De Golfbreker dit ging aanbieden, was ik meteen enthousiast."

Niet naar de psycholoog, maar gewoon in de huisartsenpraktijk

Kinderen en jongeren hebben nu meer tijd om hun verhaal te doen, want een gesprek bij Annette duurt geen 10 maar 45 tot 60 minuten. "In het verleden raadde ik ouders en kinderen aan om dan volgende week nog een keer te komen, maar nu kan ik direct doorverwijzen naar Annette. En omdat zij in onze praktijk zit, is de drempel voor onze patiënten ook minder hoog," vertelt huisarts Michel Schuring.

En dat past heel goed binnen de moderne huisartsenpraktijk. "We zijn een open en laagdrempelige praktijk," aldus Janssens. "En een POH-GGZ kost onze patiënten geen geld. Dat maakt de drempel lager dan dat je zou door verwijzen naar een orthopedagoog of direct naar een psycholoog." En behalve dat, hoeven patiënten zich voor een POH-GGZ niet ‘in te schrijven' bij ‘een instantie', maar kunnen ze direct van start gaan. Om in een paar gesprekken weer op weg te worden geholpen, te kijken of er meer psychologische hulp nodig is of als overbrugging van de wachttijd voor een behandeling bij een jeugdhulpverleningsorganisatie.

POH-GGZ Jeugd: gerichte zorg vanuit expertise

Annette Vreebug ziet het profijt iedere week bij de kinderen, jongeren en hun ouders tijdens haar spreekuur: "Het is soms al genoeg om je verhaal te kunnen doen. En als er meer hulp nodig is, dan kost het vaak tijd bij mensen om in dat idee te groeien. Dat kan bij mij, want ik heb langer de tijd dan een huisarts." "Annette past ook heel goed bij onze praktijk," vult Janssens aan. "Vooral voor onze jonge patiënten is het fijn dat ze persoonlijk en professioneel geholpen worden. Ze kan met haar expertise veel gerichtere zorg aan onze patiënten bieden dan wij."

Ook POH-GGZ Jeugd in uw praktijk?

Wij vertellen u graag meer over ons aanbod POH-GGZ speciaal voor jeugd tot 23 jaar. Voor een afspraak of meer informatie, neem contact op met Theo Mahieu, manager GGZ-jeugdpreventie De Jutters: mail of bel 070 850 75 75.