Verslaving

Verslaving

pdf

Af en toe een blowtje. Je pauze compleet maken met een sigaret. Of elke avond tot diep in de nacht gamen. Je doet vast wel eens dingen die niet goed voor je zijn, waar je de volgende dag last van hebt of die jouw slaaprust verstoren. Maar als je regelmatig rookt, drinkt, gamet of drugs als cannabis gebruikt en je niet meer zonder kunt, dan heb je last van een verslaving.

Hoe merk je dat je een verslaving heb?

Als je niet meer zonder sigaretten, drank, blowen, harddrugs of gamen kunt, dan ben je daar verslaafd aan. Misschien geeft het je een ontspannen gevoel om te roken, of kun je door te blowen even rustig worden in je hoofd. Dat is positief, maar tijdelijk. Want je kunt ook andere problemen krijgen door je verslaving, bijvoorbeeld:

  • Je krijgt problemen op school of op je werk
  • Je hebt problemen thuis en hebt bijvoorbeeld vaak ruzie met je ouders, broers of zussen
  • Je geld raakt op en daardoor ga je criminele dingen doen om toch aan geld te komen
  • Als je even niets kunt gebruiken, voel je je slecht, je krijgt ontwenningsverschijnselen
  • Je liegt, omdat je andere mensen niet wilt vertellen hoeveel je eigenlijk gebruikt
  • Je komt in gevaarlijke situaties omdat je zelf soms helemaal van de kaart bent door de drugs of alcohol

Vaak is er meer aan de hand als je verslaafd raakt aan verdovende middelen als drugs of drank. Je bent misschien erg druk, voelt je somber of hebt last van angst. Het kan ook zijn dat je contact maken moeilijk vindt en dat je daarom veel liever achter je computer zit en gamet, want ook gamen kan een verslaving worden.

Hoe vaak komt een verslaving voor?

Van alle jongeren tussen de 18 en 24 jaar heeft 24,6% ooit problemen gehad met drugs of alcohol. En bijna 1 op de 25 jongeren in Nederland heeft een verslaving in combinatie met psychische problemen, zoals angst, ADHD of depressiviteit.

Waar komt een verslaving door?

Uit onderzoek blijkt dat je meer kans maakt op een verslaving als je psychische klachten hebt. Die klachten kunnen komen doordat je je niet goed voelt en down of angstig bent bijvoorbeeld. Misschien rook, gebruik of drink je regelmatig om dat rotgevoel te kunnen vergeten. Het kan ook zijn dat het altijd erg druk is in je hoofd omdat je ADHD hebt, of dat je autisme hebt en je daarom moeite hebt met contact te maken met andere mensen. Daardoor zoek je misschien de rust op je kamer en duik je tot heel laat in de games en spellen. Zodat je even kunt verdwijnen in een wereld die je misschien zelfs wel beter vindt dan de ‘echte' wereld.

Wat kan je zelf doen?

Praat erover met andere mensen. Dat lucht niet alleen op, maar kan een eerste stap zijn om aan je verslaving te gaan werken.

Wat kan De Jutters voor mij doen?

Wij kunnen jou helpen om te werken aan je psychische klachten. En we werken samen met Brijder, waar experts werken op het gebied van verslavingsproblemen. Samen kunnen we jou helpen om je problemen aan te pakken, zodat je weer met plezier naar school of werk gaat en je verslaving en de andere klachten achter je kunt laten. Dit is wat wij voor jou kunnen doen:

Meer weten?

Lees verder over verslaving en de hulp die je kunt krijgen:

  • Brijder, voor professionele hulp, advies en informatie bij problemen met alcohol, drugs, gokken en verslaving onder jeugd en volwassenen
  • Brainwiki, voor jongeren

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur.
Mailen Aanmelden