Persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis

pdf

Je emoties zijn extreem heftig. Vriendschappen onderhouden en intiem zijn in relaties is erg lastig. Goed omgaan met geld, schoolwerk of eten kost je iedere dag weer moeite. Je bent impulsief, wantrouwend of angstig. Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt dan voel je je soms erg alleen en anders, omdat het soms wel lijkt alsof helemaal niemand jou begrijpt.

Wat voor soorten persoonlijkheidsstoornissen zijn er?

Een persoonlijkheidsstoornis uit zich in jouw gedrag en emoties. Je wijkt in gedrag en emoties af van wat binnen onze cultuur van je wordt verwacht en dat merk je in veel verschillende situaties en bij veel verschillende mensen. Je hebt hier last van en ook mensen om je heen hebben er last van dat jij je anders voelt en gedraagt. Er zijn veel verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Bij de een is de invloed op zijn leven veel groter dan bij de ander, want persoonlijkheidsstoornissen kunnen op verschillende manieren voorkomen. Dit zijn de meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen:

Hoe merk je dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt?

Als je een persoonlijkheidsstoornis hebt, dan ervaar je dingen vaak anders dan andere mensen. Het kan zijn dat je emoties erg in de war zijn. Of dat je merkt dat mensen soms vinden dat je je gek gedraagt. Een persoonlijkheidsstoornis kan je leven behoorlijk op z'n kop kan zetten. Als je denkt dat je een persoonlijkheidsstoornis hebt, dan herken je je waarschijnlijk in een aantal van deze kenmerken:

 • Ik vind mij zelf een minderwaardig persoon
 • Ik ben impulsief en vind het daardoor bijvoorbeeld lastig om goed met liefdesrelaties, geld of eten om te gaan
 • De ene dag ben ik best gelukkig met mezelf en de andere dag ben ik het liefst onzichtbaar voor de wereld
 • Ik beschadig mezelf door bijvoorbeeld te krassen of te veel pillen in te nemen
 • Mensen zeggen vaak dat ik zo toegewijd ben aan school dat ik geen tijd heb voor leuke dingen
 • Mijn werk krijg ik vaak niet af, om dat ik vaak zo bezig met alles helemaal perfect doen
 • Ik zie de wereld anders dan veel andere mensen
 • Ik moet anderen mensen altijd goed in de gaten houden omdat ik ervan uit ga dat mensen me anders iets aan doen
 • Ik ben al vaak in aanraking gekomen met de politie en heb vaak gespijbeld van school
 • Ik doe alles om mijn eigen doel te bereiken, ook al betekent dat dat ik een ander pijn moet doen of moet liegen

Hoe vaak komt een persoonlijkheidsstoornis voor?

Persoonlijkheidsstoornissen komen bij jongeren net zo vaak voor als bij volwassenen. Meer dan 1 op de 100 mensen heeft een persoonlijkheidsstoornis. Persoonlijkheidsstoornissen komen vaak voor in combinatie met andere psychische problemen. 1 op de 2 verslaafden in Nederland heeft een persoonlijkheidsstoornis.

Waar komt een persoonlijkheidsstoornis door?

We weten nog niet precies hoe een persoonlijkheidsstoornis ontstaat. Waarschijnlijk is het een combinatie van erferlijkheid, ervaringen en omgeving. Als je ouders psychische problemen hebben, dan is de kans groter dat je een persoonlijkheidsstoornis krijgt. Ook als je als kind een trauma hebt gekregen of uit een gezin komt waar problemen waren, is jouw kans groter om een persoonlijkheidsstoornis te krijgen. Als jij dit hebt meegemaakt, betekent het niet dat je ook altijd een persoonlijkheidsstoornis krijgt. Het kan ook gewoon pech zijn dat je het krijgt.

Wat kan je zelf doen?

Praat erover met je vrienden en familie. Hoe ervaar je jouw problemen en wat vinden je familie en vrienden ervan? Door dat te weten van elkaar, kun je samen kijken hoe je op moeilijke momenten het beste op elkaar kunt reageren.

 • Heb je een goede dag? Is iets heel goed gelukt? Weest trots op jezelf!
 • Voel je je erg rot en zie je het niet meer zitten? Zoek iemand op om erover te praten. Je zult zien dat dat helpt en dat je het dan weer positiever kunt bekijken.
 • Maak een plan: wat ga je doen als je een heel slechte dag hebt bijvoorbeeld? Door daar van tevoren over na te denken, kun je voorkomen dat het alleen maar slechter met je gaat en weet je wat je dan het beste kunt doen.

Wat kan De Jutters voor jou doen?

De Jutters kan jou helpen! Wij kunnen onderzoeken of jij inderdaad een persoonlijkheidsstoornis hebt. Jouw behandeling bij De Jutters kan hieruit bestaan:

Wil je meer weten?

Je leest hier meer informatie over persoonlijkheidsstoornissen:

 • Trimbos, voor professionals
 • Brainwiki, voor kinderen en jongeren 
 • Korrelatie, voor iedereen die iemand kent met een persoonlijkheidsstoornis
 • De Viersprong, onze samenwerkingspartner in het behandelen van persoonlijkheidsstoornissen
 • Rivierduinen, onze samenwerkingspartner in het behandelen van persoonlijkheidsstoornissen

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur.
Mailen Aanmelden