Ontwikkelingsproblemen (0-6 jaar)

Ontwikkelingsproblemen (0-6 jaar)

pdf
Er kunnen allerlei redenen zijn dat het niet goed gaat met u en uw kindje. Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Misschien hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken. Maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is. Of dat uw kind iets ergs heeft meegemaakt dat nog niet goed is verwerkt.

De geboorte is bijvoorbeeld met veel problemen verlopen, of u of uw kind hebben iets traumatisch meegemaakt in uw familie. Als u zelf psychische klachten heeft of als er problemen zijn in de thuissituatie, dan kan dat ook effect hebben op uw kind of op zijn gedrag. Het kan ook zijn dat uw kind overprikkeld is, waardoor het niet lukt om alle indrukken op een dag goed te verwerken. Misschien heeft uw kindje moeite heeft met contact maken met u of met andere kinderen.
Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is en samen met u en uw kindje zoeken naar een oplossing zodat het weer beter gaat in uw gezin, het contact met uw kind verbetert en uw kind zich verder goed kan ontwikkelen.

Op welke manier kunt u onzeker zijn over uw ouderschap?

U begrijpt uw zoon of dochter niet altijd. U twijfelt er misschien aan of u het goed doet in de opvoeding. Eten of slapen kunnen een probleem zijn voor uw peuter. Of uw kind is soms erg druk of juist heel stil en u weet niet wat u daaraan kunt doen. Ouder zijn van een baby, peuter of kleuter is lang niet altijd gemakkelijk. U heeft alles al geprobeerd, maar het lijkt niet te helpen. Waar ligt het aan dat het niet goed gaat?

Hoe vaak komt onzekerheid bij ouders voor?

Iedere vader of moeder is wel eens onzeker over zijn of haar ouderschap. Het is helemaal niet gek om te twijfelen. Maar het kan ook zijn dat uw onzekerheid veel zorgen oplevert bij u, en dat u het idee heeft dat er iets aan de hand is. Wij helpen ieder jaar veel ouders die vragen hebben zoals u. U bent dus zeker niet de enige!

Waar komt deze onzekerheid door?

Er kunnen allerlei redenen zijn dat het niet goed gaat met u en uw kindje. Het ene kind ontwikkelt zich anders dan het andere kind. Misschien hoeft u zich helemaal geen zorgen te maken. Maar het is ook mogelijk dat er meer aan de hand is, en u of uw kind iets ergs heeft meegemaakt dat nog niet goed is verwerkt. De geboorte is bijvoorbeeld met veel problemen verlopen, of u of uw kind hebben iets traumatisch meegemaakt in uw familie. Als u zelf psychische klachten heeft of er problemen zijn in de thuissituatie, dan kan dat ook effect hebben op uw kind.

Het kan ook zijn dat uw kind overprikkelbaar is en het niet lukt om alle indrukken op een dag goed te verwerken. Of dat uw zoon of dochter moeite heeft met contact maken met u of met andere kinderen.

Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is, en zo samen met u en uw kindje zoeken naar een oplossing zodat het weer beter gaat in uw gezin, het contact met uw kind verbetert en uw kind zich goed verder kan ontwikkelen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Onderneem leuke activiteiten met uw kind. Ga bijvoorbeeld samen buiten spelen, naar de speeltuin of doe een spel zodat u steeds beter kunt zien wat er in hem of haar omgaat.
  • Kies momenten in de week waarop u echt even tijd maakt voor uw kind. Bijvoorbeeld aan tafel bij het avondeten of voor het slapen gaan samen een boekje lezen.
  • Wil niet te veel tegelijk, maar zorg ook voor rustmomenten in een dag.
  • Praat over uw zorgen, bijvoorbeeld met andere ouders. U zult zien dat u ook herkenning vindt bij elkaar en dat het oplucht om erover te praten.
  • Geen enkele ouder is perfect, het is goed om u dat te realiseren.

Wat kan De Jutters voor u doen?

Wij kunnen u en uw kind helpen! Met een paar afspraken kunnen sommige ouders en kinderen al vooruit worden geholpen. De Jutters kan u ook helpen als de klachten ook voor andere problemen in uw gezin zorgen. Bij ons werkt een team experts op het gebied van jonge kinderen (0- tot 6-jarigen). Om u en uw kind de beste zorg te kunnen bieden werken wij ook intensief samen met het Juliana Kinderziekenhuis, Centrum Autisme, het LangeLand Ziekenhuis, Sophia Revalidatie en logopedisten en fysiotherapeuten. Wat kunnen wij voor u doen?

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur
Mailen Aanmelden