Dwang

Dwang

pdf

Heel bang om vies te worden en wel twintig keer per dag je handen wassen. Denken dat mensen je huis in zullen komen en elk uur controleren of het slot wel goed zit. Of stoeptegels tellen omdat je denkt dat dat moet en er anders iets mis gaat. Als je daar de hele dag mee bezig bent en je er last van hebt, bijvoorbeeld op school en thuis, dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt.

Hoe merk je dat je een dwangstoornis hebt?

Iedereen controleert wel eens of de deur goed dicht zit en iedereen vindt soms dat hij vieze handen heeft. Maar als je er de hele dag mee bezig bent en het je behoorlijke in de weg gaat zitten, dan kan het zijn dat je een dwangstoornis hebt. Een ander woord daarvoor is Obsessieve-Compulisieve Stoornis (OCS). Dwang kan bijvoorbeeld zo voorkomen:

 • Je wast je handen iedere keer dat je ze hebt gebruikt
 • De deur moet altijd dicht zijn
 • Je bent bang dat iets vies wordt en maakt heel vaak je kamer schoon
 • Je telt altijd de stoeptegels naar je huis toe, of iets anders
 • Je moet steeds hetzelfde ding aanraken, bijvoorbeeld een kast of een deurklink

Dwang lijkt heel erg op een tic, maar is niet hetzelfde. Mensen met een dwangstoornis zijn bang dat iets helemaal misgaat en controleren daarom steeds of de deur op slot zit of wassen steeds hun handen omdat ze heel erg bang zijn om ziek te worden. Als je een tic hebt dan beweegt jouw lichaam zonder dat jij dat wilt. Je hebt heel vaak het gevoel dat je moet bewegen of kunt het niet stoppen dat je een bepaald woord steeds weer zegt. Daar gaat het dus minder om de gedachte erachter, en meer om dat jouw lichaam per se moet bewegen bijvoorbeeld.

Hoe vaak komt een dwangstoornis voor?

Ongeveer 1 op de 400 kinderen en jongeren in Nederland heeft last van een dwangstoornis.

Waar komt een dwangstoornis door?

Als dwangstoornissen voorkomen in je familie heb je kans dat jij het ook krijgt. Maar niet iedereen bij wie dwang in de familie zit krijgt een dwangstoornis. En andersom: niet iedereen die dwang heeft, heeft familie die dat ook heeft. Je kunt ook stomweg pech hebben. En het kan komen doordat je iets naars hebt meegemaakt waardoor je bang bent geworden dat iets misgaat.

Wat kan je zelf doen?

 • Praat erover met familie en vrienden. Je hoeft je er niet voor te schamen.
 • Zoek afleiding en doe dingen die je leuk vindt. Een film kijken bijvoorbeeld, winkelen met vrienden of een boek lezen.
 • Ontspan, bijvoorbeeld door te sporten. Dat hoeft niet per se intensief sporten te zijn, maar je kunt ook al ontspannen door een rondje te wandelen of fietsen.
 • Blijf niet met je klachten zitten, maar zoek samen met iemand die je vertrouwt hulp.
 • Misschien vind je het lastig om je dwang te begrijpen. Praten met mensen die hier ook mee zitten kan je helpen, bijvoorbeeld bij de Patiëntenvereniging ADF stichting

Wat kunt u als ouder of begeleider doen?

Dwang hangt vaak nauw samen met stress. Hoe kunt u die voorkomen bij uw zoon, dochter, leerling of client?

 • Goed slapen, rustmomenten op de dag en bijvoorbeeld regelmatig eten zorgen voor meer rust.
 • Stimuleer bewegen, bijvoorbeeld sporten of buiten spelen.
 • Praat erover met elkaar: waar is hij of zij bang voor? U kunt er objectief naar kijken en zo helpen om er met wat meer afstand naar te kijken.

Wat kan De Jutters voor jou doen?

Met een paar gesprekken kunnen veel kinderen en jongeren al vooruit worden geholpen. De Jutters kan je helpen als jouw klachten ook voor andere problemen zorgen. Je gaat bijvoorbeeld niet meer naar school, hebt het moeilijk thuis, of in vindt vriendschappen erg lastig. Dit is wat De Jutters voor jou kunnen doen:

Wil je meer weten over dwangstoornissen?

Je leest hier meer informatie:

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur
Mailen Aanmelden