Dood willen

Dood willen

pdf

Je denkt aan de dood. Denkt dat het nooit meer goed komt. Ziet dood als de enige oplossing voor je problemen. Hebt misschien wel een poging gedaan om jezelf te doden. Of denkt er wel eens aan om zelfmoord te plegen. We noemen zelfmoord ook wel zelfdoding of suïcide.

Wat betekent het als je dood wilt?

Iedereen zit wel eens in een dip. En iedereen ziet het soms even helemaal niet meer zitten. Maar als je ook denkt dat de dood de enige oplossing is, dan is er meer aan de hand. Het gaat dan zo slecht met je, dat je het beste meteen hulp kunt zoeken. Je herkent je dan in meerdere van deze gevoelens en gedachten:

 • Ik denk vaak dat het nooit meer goed komt en weet niet hoe ik verder moet
 • De dood lijkt me de beste oplossing voor mijn problemen
 • Ik voel me vaak angstig
 • Ik vind mezelf vreselijk, voel me erg onzeker
 • Ik denk vaak dat andere mensen mij kwaad willen doen of mij waardeloos vinden
 • Ik denk er aan hoe het is om dood te zijn
 • Ik maak plannen over hoe ik mijzelf zou kunnen doden

Waar komt het door?

Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom jij niet meer wilt leven. Je voelt je misschien erg somber of agressief. Of je hebt heel nare ervaringen, zoals huiselijk geweld of het overlijden van iemand van wie je veel hield. Het kan ook zijn dat je andere psychische problemen hebt, zoals last van borderline of een psychose.

Wat kan je zelf doen?

 • Praat met mensen die je vertrouwt. Vertel wat je bezighoudt, wat je voelt, denkt. Door er met mensen over te praten, kan je situatie minder uitzichtloos worden.
 • Ken je iemand die ook over zelfmoord heeft nagedacht, en met wie het nu beter gaat? Zoek hem of haar op en praat met elkaar. Je kunt zo herkenning vinden en hulp krijgen bij hoe je hieruit kunt komen.
 • Probeer afleiding te zoeken, ook als daar niet zo'n zin in hebt. Ga bijvoorbeeld sporten of vrienden opzoeken. Misschien zie je er tegenop, maar je zult zien dat je er energie van krijgt.
 • Het allerbelangrijkst: praat erover, en blijf er niet alleen mee zitten. Samen met iemand anders kun je weer mogelijkheden gaan zien.

Wat kan De Jutters voor jou doen?

Wil je wel leven maar denk je regelmatig aan de dood? Misschien kunnen een paar gesprekken jou al helpen. De Jutters kan je helpen als je geen andere uitweg meer ziet, of als er meerdere problemen zijn die jou behoorlijk in de weg zitten. Als je een crisis hebt kunnen we direct naar je toekomen en je kunt ons ook altijd bellen als je een gesprek wilt voeren. Dit is wat De Jutters voor jou kunnen doen:

Wil je meer weten?

Meer informatie over zelfdoding, voor als je daarover nadenkt en voor de mensen om jou heen lees je op 113online.nl.

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur
Mailen Aanmelden