Crimineel gedrag

Crimineel gedrag

pdf

Mensen bedreigen. Voor lange tijd niet naar school gaan. Inbreken. Of drugs dealen. Dat zijn voorbeelden van crimineel gedrag. Criminele dingen doe je vaak niet voor niets. Meestal is er meer aan de hand als je andere mensen pijn doet, problemen met school krijgt of illegale dingen doet. Je hebt misschien problemen met geld, veel ruzie op school, conflicten thuis of zit niet lekker in je vel.

Wat is crimineel gedrag?

Iedereen is wel eens echt kwaad. En iedereen heeft wel eens iets stiekem gedaan. Maar jongeren die zich crimineel gedragen, overtreden de wet. Ze krijgen daardoor grote problemen en komen in contact met de politie en vaak ook met justitie. Door dat criminele gedrag kun je vastlopen op school, krijg je conflicten thuis of raak je je bijbaan misschien kwijt.

Waar komt crimineel gedrag door?

Crimineel gedrag kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak stapelen problemen zich op. Het gaat bijvoorbeeld thuis niet goed, door geldproblemen, relatieproblemen of geweld. Tegelijkertijd gaat het op school misschien niet lekker en heb je problemen met je docenten (we noemen dit ook wel gedragsproblemen). Je problemen worden dan zo groot dat ze je hele leven beïnvloeden en dat je er zonder hulp niet meer uitkomt. We spreken dan over een aandoening (ook wel stoornis genoemd). En dat betekent niet dat je gek bent, maar dat je vastloopt.

Hoe vaak komt crimineel gedrag voor?

Bijna 4 op de 100 jongeren tussen de 12 en 18 jaar zegt wel eens iets crimineels te hebben gedaan. En ruim 2 op de 100 jongeren in diezelfde leeftijd is aangehouden als verdachte, net als bijna 4 op de 100 18- tot 25-jarigen.

Wat kan je zelf doen?

  • Ga praten. Zoek iemand op die je vertrouwt om te praten over je problemen, over wat je wilt doen, over school, je werk, hoe je de toekomst ziet.
  • Maak dromen: waar wil je zijn over vijf jaar?
  • Voel je je slecht? Neem een time-out. Zoek zo een moment voor jezelf.
  • Ben je boos? Leef je uit en ga bijvoorbeeld sporten.

Wat kunt u als ouder doen?

  • Het is voor u natuurlijk heel moeilijk om uw kind te zien vastlopen. Praat er daarom over met iemand die u vertrouwt.  
  • Zoek hulp bij professionals. Zij kunnen u ondersteunen in deze situatie, naar u luisteren en er samen met u zoeken naar oplossingen.

Wat kan De Jutters voor jou doen?

Wij kunnen jou en je familie helpen. Samen gaan we ervoor zorgen dat je niet opnieuw in de problemen komt. Zodat jij weer hoop krijgt, nieuwe dromen kunt maken. Zodat het thuis weer lekker gaat, dat je weer zin hebt om aan je toekomst te werken zonder weer 'achterom' te kijken. Jongeren die zich crimineel hebben gedragen kunnen een behandeling krijgen bij Het Palmhuis, een afdeling van De Jutters. Kinderen met gedragsproblemen kunnen een behandeling krijgen bij Storm. Samen met jou en jouw ouders gaan we kijken wat we voor jou kunnen bekijken, en samen aan jouw toekomst werken zonder problemen. Dit is wat wij bijvoorbeeld voor jou kunnen doen:

Deze verschillende behandelingen kunnen we jou zowel individueel als in een dagbehandeling geven. Wil je meer weten over Het Palmhuis? Je leest het hier.

Wil je meer weten?

Lees verder over:

Of bekijk deze websites:

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur
Mailen Aanmelden