Borderline

Borderline

pdf

Je gevoel schiet alle kanten op. De ene dag zijn de mensen om je heen het beste wat je is overkomen, en de andere dag vind je ze waardeloos. Als je borderline hebt dan veranderen je gevoelens, gedachten en stemmingen vaak. Je hebt moeite met het onderhouden van vriendschappen en voelt je vaak heel leeg.

Dit meisje heeft borderline. Ze wordt soms erg boos op anderen, en op zichzelf. Bekijk en beluister wat borderline voor haar betekent.

 

 

Hoe merk je dat je borderline hebt?

Iedereen verandert wel eens van gedachten over een vriendschap. En iedereen voelt zich wel eens een dag heel somber en een andere dag juist weer goed. Als je tussen de 12 en 18 jaar bent is dat vrij normaal omdat je in de puberteit bent. Maar als die wisselingen je leven beheersen, dan kan het zijn dat je borderline hebt. Borderline is een persoonlijkheidsstoornis. Dat betekent dat het je leven op z'n kop kan zetten. Als je denkt dat je borderline hebt, dan herken je je waarschijnlijk in meerdere van deze kenmerken:

 • De ene dag ben ik best gelukkig met mezelf en de andere dag ben ik het liefst onzichtbaar voor de wereld
 • Ik voel me leeg
 • Ik ben impulsief en vind het daardoor bijvoorbeeld lastig om goed met liefdesrelaties, geld of eten om te gaan
 • Zwart-wit denken doe ik vaak: ik vind iets óf fantastisch of superstom
 • Ik bent vaak bang om in de steek gelaten te worden
 • Ik verander vaak van uiterlijk
 • Het kan ook zijn dat je jezelf beschadigt, bijvoorbeeld door te krassen op je lichaam of wel eens hebt geprobeerd jezelf te doden

Herken je je in meerdere van deze punten? Dat kan betekenen dat je borderline hebt, maar dat is niet zeker. Wij kunnen onderzoeken of jij inderdaad borderline hebt.

Hoe vaak komt borderline voor?

In Nederland zijn er waarschijnlijk 150.000 mensen die borderline hebben. Het zouden ook meer mensen kunnen zijn, want niet bij iedereen wordt het herkend.

Waar komt borderline door?

We weten nog niet precies hoe borderline ontstaat. Maar wat we nu weten is dat erfelijkheid en jouw omgeving een rol kunnen spelen bij het ontstaan van borderline. Wat betekent dat? Als je een ouder hebt met psychische problemen dan heb je een grotere kans borderline te krijgen. Ook als je als kind een trauma hebt gekregen of uit een gezin komt waar problemen waren, is jouw kans groter om borderline te krijgen. We weten uit onderzoek dat borderline milder wordt na je veertigste.

Wat kan je zelf doen?

 • Praat erover met je vrienden en familie. Hoe ervaar je jouw problemen en wat vinden je familie en vrienden ervan? Door dat te weten van elkaar, kun je samen kijken hoe je op moeilijke momenten het beste op elkaar kunt reageren.
 • Heb je een goede dag? Is iets heel goed gelukt? Wees trots op jezelf!
 • Voel je je erg rot en zie je het niet meer zitten? Zoek iemand op om erover te praten. Je zult zien dat dat helpt en dat je het dan weer positiever kunt bekijken.
 • Maak een plan: wat ga je doen als je een heel slechte dag hebt bijvoorbeeld? Door daar van tevoren over na te denken, kun je voorkomen dat het alleen maar slechter met je gaat en weet je wat je dan het beste kunt doen.

Wat kunt u als ouder of begeleider doen?

 • Luister oprecht, zonder oordelen naar de jongere. Jongeren met borderline zijn extra gevoelig voor kritiek en voelen zich snel afgewezen door een ander.
 • Een jongere met borderline lijdt onder de klachten en het is belangrijk om de zwaarte en ernst van het probleem te erkennen.
 • Begin met de vraag of de jongere zich anders voelt dan andere leeftijdsgenoten. Als de jongere dit denkt, dan vraagt u waarin diegene dan verschilt. Komt dit voor in veel verschillende situaties en bij veel verschillende personen? Welke problemen veroorzaakt dit en hindert het anderen?
 • Help de jongere waar mogelijk, bijvoorbeeld met het zoeken van hulp.

Wat kan De Jutters voor jou doen?

De Jutters kan jou helpen! Wij kunnen onderzoeken of jij borderline hebt en kijken wat voor jou het beste helpt om je beter te gaan voelen. Dit is wat wij bijvoorbeeld voor jou kunnen doen:

Wil je meer weten over borderline?

Meer informatie over borderline vind je op:

Vragen of afspraak maken?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur.
Mailen Aanmelden