Zelfcontrolegroep

Zelfcontrolegroep

pdf

Ben je vaak boos? Maak je veel ruzie en ben je ook regelmatig agressief? De zelfcontrolegroep kan jou en jouw ouders helpen om beter met jouw irritatie, boosheid of woede om te leren gaan.

 

Voor wie is de zelfcontrolegroep?

De zelfcontrolegroep is voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar met gedragsproblemen en die veel last hebben van boosheid en niet goed weten hoe ze hiermee om moeten gaan. Het kan zijn dat je die problemen hebt omdat je ADHD hebt, ook dan kun je de zelfcontrolegroep volgen.

Wat is de zelfcontrolegroep?

Samen met je ouders en andere kinderen werken aan je (gedrags)problemen. Dat ga je doen bij de zelfcontrolegroep. Dat doen we stap voor stap en ieder op zijn eigen manier en tempo. Naast de groepsbijeenkomsten heb je tussendoor individuele gesprekken met één van de behandelaren uit de groep. En voor je ouders zijn er speciale ouderbijeenkomsten.

We weten uit ervaring dat het heel belangrijk is dat je ouders ook betrokken worden bij je behandeling, net als je school. Daarom hebben we ook, als jij daar toestemming voor geeft, aan het begin en einde van de groep contact met je school. Zo kun je ook na de behandeling aan de slag met wat je geleerd hebt, thuis en op school.

Wat leer ik bij de zelfcontrolegroep?

Je leert controle te krijgen over je gevoel. Je leert bijvoorbeeld beter aanvoelen wanneer je boos wordt en hoe je goed met andere kinderen en volwassenen om kunt gaan. Daar krijg je tijdens de groepsbijeenkomsten informatie over en je gaat samen oefenen. Op die manier leer je hoe je je emoties beter in de hand houdt. Tijdens de individuele gesprekken met je behandelaar praat je over dingen die je nog lastig vindt en waar je nog verder aan kunt werken.

En wat leren mijn ouders?

Je ouders volgen tegelijkertijd met jou een groep speciaal voor ouders. Daar kunnen zij ervaringen delen met andere ouders en leren ze hoe ze jou het beste kunnen helpen bij jouw problemen of boosheid. Er is aandacht voor hoe je ouders op een positieve manier met jou om kunnen gaan en hoe ze je kunnen helpen om controle te krijgen over je gevoel. Zo gaan jij en jouw ouders er samen aan werken dat jij je boosheid onder controle krijgt en dat het steeds beter met je gaat op school, met vrienden en thuis.

Praktische zaken

  • We gaan altijd van start met een individueel kennismakingsgesprek
  • De zelfcontrolegroep bestaat uit 11 groepsbijeenkomsten, met een speciale groep voor kinderen en voor ouders
  • De groepen voor kinderen en ouders worden tegelijkertijd gegeven
  • Een groepsbijeenkomst duurt ongeveer 5 kwartier
  • Naast de groepsbijeenkomsten heb je 3 keer een individueel gesprek met één van de behandelaren
  • De groep bestaat uit 4 tot 6 kinderen.

Vragen of aanmelden?