Video-interactie begeleiding

Video-interactie begeleiding

pdf

Het krijgen van een kind is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven. Het is belangrijk dat u en uw kind beide genieten van elkaar en dat het contact tussen u beiden zo goed mogelijk is. Toch kan het zijn dat u niet op die ‘ roze wolk' zit zoals verwacht, omdat u zich depressief voelt of omdat de zwangerschap en/of bevalling niet zijn verlopen zoals verwacht.
U maakt zich veel zorgen of alles goed gaat, bijvoorbeeld:

  • Uw kind huilt veel en u kan het moeilijk troosten
  • U zou zo graag meer en beter contact met uw kind willen
  • En hoe verdeelt u de aandacht tussen uw kinderen?

Voor wie is video interactie begeleiding?

(pleeg/adoptie) Ouders en hun baby, peuter of kleuter. Wanneer de ontwikkeling van het kind en de hechting tussen ouder en kind onder druk staat door problemen in de afstemming tussen ouders en kind.

Wat is video interactie begeleiding?

Bij video interactie begeleiding worden er video-opnames gemaakt van een dagelijks verzorgingsmoment of spelmoment, waarbij de interactie tussen ouder en kind centraal staat. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het eten, spelen en verschonen. De beelden worden samen met ouders en video interactie begeleider teruggekeken.

Wat leren mijn kind en ik van de video interactie?

Het samen ‘beeld voor beeld' terugkijken van de video-opname geeft je als ouder veel informatie over initiatieven die jouw baby, peuter of kleuter neemt om met jou te praten. Je gaat hierdoor de kleinste initiatieven in zowel de verbale als non-verbale communicatie met je kind herkennen en beter begrijpen. Ook zie je als ouder wat je al van nature in huis hebt om hier op te reageren. Je leert te reageren op zowel de positieve als de negatieve initiatieven. Wat zorgt voor prettig contact tussen ouder en kind en bevordert de kwaliteit van het contact en de hechtingsrelatie.

Een goede afstemming van ouders op hun kind is de basis van het ontwikkelen en versterken van de opvoedvaardigheden. Een positieve afstemming op het kind biedt het kind de mogelijkheid zich te ontwikkelen.

Praktische zaken

  • De bijeenkomsten zijn in het begin wekelijks, waarbij de ene week een video-opname gemaakt wordt, die de week erop terug gekeken wordt.
  • Een bijeenkomst duurt 45 minuten tot 1 uur.
  • Na 3 opnames en 3 terugkijk sessie, volgt een evaluatie. Daarna wordt in overleg met ouders de frequentie bepaald.
  • De opnames die gemaakt worden, worden alleen gebruikt voor de behandeling.
  • U volgt video interactie begeleiding op één van onze locaties.

Vragen of aanmelden?