Schoolverzuimgroep

Schoolfobieprogramma

pdf

Je gaat niet meer naar school. Misschien omdat je angstig bent en niet meer naar school durft. Het kan ook zijn dat je iets ergs hebt meegemaakt of dat je lichamelijke problemen hebt waar niemand de oorzaak van kan vinden. Bij het schoolfobieprogramma ga je er samen met jongeren die hetzelfde als jou hebben meegemaakt aan werken dat je je weer beter voelt. Zodat je weer met plezier naar school kunt gaan.

Video: Westdoc (TV West) over het schoolfobieprogramma

Wat houdt het schoolfobieprogramma precies in? Jongeren Simone en Chantal volgden het programma en vertellen wat zij eraan hadden. Onze gezinstherapeut Lucïenne Smout licht het programma verder toe.

Voor wie is het schoolfobieprogramma?

Jongeren die op de middelbare school zitten en al lange tijd niet naar school durven, kunnen het schoolfobieprogramma volgen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij niet naar school gaat. Misschien ben je van school veranderd door een verhuizing en ging dat niet goed. Het kan ook zijn dat je thuis mist, bang bent dat je het niet goed genoeg zal doen op school of dat je gepest wordt.

Als je lange tijd niet naar school gaat, is dat niet goed voor je. Je volgt het ritme van school niet meer, en daardoor wordt je dag- en nachtritme misschien verstoord. En hoe langer je iets niet doet wat je niet durft, hoe groter je angst vaak wordt. Dat kan ervoor zorgen dat je steeds minder naar buiten gaat, dingen onderneemt en vrienden ziet.

Wat is het schoolfobieprogramma?

Bij het schoolfobieprogramma ga je aan de slag met je gevoelens en je angst, terwijl je in kleine stapjes opnieuw naar school leert gaan. Hoe ga je dat precies doen? Het programma bestaat uit 3 fases.

Je volgt eerst een individueel programma waarbij we samen met jou onderzoeken hoe het komt dat je niet meer naar school gaat. Je volgt daarvoor gesprekken met je behandelaar, alleen en samen met je ouders. Tegelijkertijd ga je weer naar school, naar Zefier van het Pleysier College. Daar ga je naar een kleine klas van maximaal vier leerlingen en je krijgt maximaal vijf docenten. Zo bouw je het langzaam weer op om naar school te gaan. Jouw klasgenoten, je docenten en je persoonlijke begeleider helpen je om je steeds beter te voelen op school.

Als het steeds beter met je gaat, ga je een behandeling samen met andere jongeren volgen. Je gaat weer de hele week naar school en het lukt je dan om in een grotere klas van ongeveer 15 leerlingen lessen te volgen. Je volgt dan een sociale vaardigheidsgroep, blijft individuele gesprekken voeren met je behandelaar bij De Jutters, soms ook samen met je ouders. Het kan ook zijn dat je EMDR gaat volgen om zo de nare gebeurtenissen van vroeger te kunnen verwerken.

Na enkele maanden, afhankelijk van hoe het met je gaat, ga je er samen met je behandelaar, school en je ouders aan werken dat je naar een vervolgschool kunt gaan. Je gaat informatie verzamelen over scholen, stages of werk waar je misschien open dagen van bezoekt. En je gaat proeflessen volgen, om te merken hoe je het daar vindt en of het bij je past. Zo bereid je je voor op je nieuwe start. Als je eenmaal naar een vervolgschool of naar nieuw werk gaat, krijg je ook nog begeleiding bij De Jutters.

De Jutters werkt in het schoolfobieprogramma nauw samen met het Pleysier College.

Wat leer ik bij het schoolfobieprogramma?

Bij het schoolfobieprogramma leer je waar je spanning, stress of angst vandaan komt. Hier ga je aan werken, dit helpt bij de vermindering van je lichamelijke klachten en angsten. Daarbij leer je om weer zonder angst naar school te gaan en weer te kunnen werken aan je toekomstdromen. Je leert jezelf daarvoor beter kennen en werkt aan je sociale vaardigheden. Heb je in het verleden iets naars meegemaakt? Dan ga je dat proberen te verwerken. Of is faalangst een belangrijke reden dat je niet meer naar school gaat? Dan ga je daar op school aan werken.

Praktische zaken

Je volgt het schoolfobieprogramma bij De Jutters aan de Dr. van Welylaan en gaat naar school bij Zefier, ook aan de Dr. van Welylaan.

Het programma duurt tussen een jaar en 1,5 jaar.

De Jutters werkt in het schoolfobieprogramma nauw samen met het Pleysier College.

 

Vragen of aanmelden?