PMTO

pdf

Niet luisteren. Snel boos worden en daar niet meer mee kunnen stoppen. Of een heel grote mond geven. Kinderen opvoeden is een hele klus. Dwars gedrag en driftbuien komen bij ieder kind voor, maar bij sommige kinderen zorgt dit voor grote problemen. Wat kunt u daar als ouder aan doen? Hoe zorgt u ervoor dat het thuis en op school beter gaat? Parent management training oregon (PMTO) helpt ouders om weer grip te krijgen op het gedrag van hun kind.

Voor wie is PMTO?

Ouders van kinderen met gedragsproblemen of agressief gedrag kunnen PMTO volgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzet tegen regels thuis of op school, niet luisteren, liegen, pesten, snel boos worden, vechten en dingen stuk maken. Dit gedrag kan leiden tot veel ruzie en problemen thuis, op school of in contact met leeftijdgenoten. Zorgen over de opvoeding van een kind roept bij veel ouders gevoelens op van onder andere boosheid, verdriet, schaamte of machteloosheid. Ouders van kinderen van 4 tot 12 jaar en van 12 tot en met 18 jaar (eventueel met licht verstandelijke beperking) kunnen PMTO volgen. Wij geven PMTO ouders van kinderen met een IQ vanaf 60.

Wat is PMTO?

PMTO staat voor Parent management training oregon. Het is een trainingsprogramma met als doel: ouders sterker maken in de opvoeding van hun kind. De behandeling is in Amerika ontwikkeld en gaat er vanuit dat ouders de belangrijkste leraren zijn in het leven van hun kind. 

PMTO is een individuele behandeling waarin u als ouder, zonder uw kind, samen met een PMTO-therapeut op zoek gaat naar manieren om het probleemgedrag van uw kind positief te veranderen. En daar hebben we u als ouder hard bij nodig! Als ouder kent u uw kind tenslotte het best.  

Uit onderzoek is gebleken dat PMTO effectief is: ouders geven aan dat hun kind beter luistert, het thuis weer gezelliger is en het kind socialer gedrag laat zien op school. Bovendien voelen ouders zich beter nu ze de opvoeding beter aankunnen.

Een goede uitleg over wat PMTO precies is vindt u als video op de website PMTO.nl.

Wat leer ik bij PMTO?

Ouders leren effectieve opvoedstrategieën aan bij PMTO. Tijdens een wekelijkse training gaat u samen met de PMTO-therapeut actief aan de slag om uw opvoedingsvaardigheden te versterken. We gaan veel oefenen tijdens de bijeenkomsten, zodat u nieuwe vaardigheden uit kunt proberen en eigen kunt maken. Ouders leren bijvoorbeeld:

 • stimuleren door aanmoediging
 • effectief grenzen stellen
 • zicht en toezicht houden
 • samen problemen oplossen
 • positief betrokken zijn bij hun kind

Zo krijgt u beter contact met uw kind, kunt u op tijd grenzen stellen en weet u wat er speelt bij uw kind. U gaat samen naar oplossingen zoeken, en ervoor zorgen dat het thuis en op school beter gaat.

U volgt de training bij De Jutters en oefent tussen de bijeenkomsten door thuis met opdrachten om verder te oefenen. Iedere week heeft u telefonisch contact met uw therapeut. Alle bijeenkomsten worden gefilmd, zodat we de kwaliteit van PMTO en de therapeut continu kunnen toetsen.

Praktische zaken

 • U volgt PMTO als ouders
 • Er is iedere week een bijeenkomst
 • Een bijeenkomst duurt 1 uur
 • PMTO duurt 15 tot 30 weken, dat is afhankelijk van het persoonlijke behandelplan
 • U oefent met thuisopdrachten
 • Ook tussen de bijeenkomsten heeft u telefonisch contact met uw therapeut
 • Voor PMTO kom je naar De Jutters toe, Den Haag Dr. van Welylaan 2 of Carel Reinierszkade

Meer weten?

U leest meer informatie over PMTO op www.pmto.nl.

Vragen of aanmelden?