Lichttherapie

pdf

Voel je je al een tijd somber, wil je liever alleen zijn en heb je weinig zin om iets te doen? Ben je prikkelbaar, heb je meer behoefte aan (koolhydraatrijk) voedsel, ben je heel moe en slaap je veel? Het kan zijn dat je een winterdepressie hebt. Zo'n depressie ontstaat in de herfst of winter omdat de zon dan minder schijnt en het vroeger donker is. Lichttherapie kan kinderen en jongeren helpen die last hebben van een winterdepressie.

 

Voor wie is lichttherapie?

Kinderen en jongeren die last hebben van een winterdepressie kunnen lichttherapie volgen. Een lichte vorm van somberheid in de herfst of winter, noemen we winterblues. Als je twee of meer winters achter elkaar last hebt van eerder genoemde klachten, kan het zijn dat je een winterdepressie hebt.

Wat is lichttherapie?

Eigenlijk is het heel simpel: bij lichttherapie ga je een aantal keer in de week achter een speciale lamp zitten. Het is belangrijk dat je met je ogen open voor de lamp gaat zitten, maar je hoeft er niet in te kijken. De therapie is een kuur, wat wil zeggen dat je op vijf achtereenvolgende dagen in de ochtend, 20 minuten achter de lamp gaat zitten. De meeste mensen voelen na enkele dagen al een verbetering. Heeft de behandeling nog niet het resultaat dat je hoopte, dan kijken we of het goed is om een tweede kuur te doen.

Hoe helpt lichttherapie mij?

Lichttherapie vermindert je sombere gevoelens. Maar liefst 1 op de 10 Nederlanders kan moeilijk omgaan met de veranderende hoeveelheid licht tijdens de verschillende seizoenen. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het hormoon melatonine. Dit hormoon speelt een grote rol in je biologische klok, die maakt dat je overdag goed wakker bent en energie hebt, en 's nachts goed kunt slapen. Lichttherapie herstelt je dag- en nachtritme waardoor je je beter gaat voelen.

Lichttherapie is bij de meeste mensen met winterdepressie en winterblues effectief en is gemakkelijk te ondergaan. Lichttherapie werkt niet verslavend en is veilig. Zo'n 70 tot 80 procent van de mensen die lichttherapie volgt, merkt een positief effect, meestal al na een paar dagen.

Praktische zaken

  • We starten altijd met een kennismakingsgesprek en bespreken dan hoe de behandeling eruit gaat zien.
  • Je kunt je eerste gesprek in Voorburg of Den Haag aan de Leggelostraat voeren.
  • Lichttherapie bestaat uit sessies van 20 minuten en volg je 5 dagen direct achter elkaar in de ochtend.
  • Je kunt de therapie gewoon thuis volgen, met een lamp die je zelf hebt gekocht of een exemplaar dat je hebt geleend van De Jutters.
  • Je volgt de therapie met je ogen open, omdat je daar het licht nodig hebt. Maar wees gerust, je kunt in de tussentijd gewoon lezen, eten, tv kijken of een spelletje spelen. Het is belangrijk dat je je aan de voorgeschreven afstand tussen ogen en lichtbak houdt.
  • Na 1 tot 2 weken volgt een controle afspraak om te bespreken hoe het gegaan is.
  • Werkt de therapie nog niet goed genoeg? Dan is een tweede kuur mogelijk.

Vragen of aanmelden?