Identiteitsversterkende groep

pdf

Je voelt je onzeker. Denkt soms dat je de enige bent die zich zo voelt. En dat zorgt ervoor dat je je misschien graag terugtrekt, juist agressief bent, of dat andere mensen jou goed kunnen beïnvloeden en je dingen laten doen die je eigenlijk niet wilt doen. Deze groep helpt om jouw zelfvertrouwen te vergroten en de baas te worden over je eigen gedrag.

Voor wie is de Identiteitsversterkende groep?

Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen de identiteitsversterkende groep volgen. Er is zowel een meiden als een jongensgroep. De groep is voor jongeren met gedragsproblemen, die spijbelen of in contact zijn (geweest) met de politie. Naast deze problemen kan je ook last hebben van psychiatrisch probleem. Dit kan ODD zijn, ADHD, depressie, angst of een vertraagde persoonlijkheidsontwikkeling.

Als je last hebt van deze problemen kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan je het moeilijk vinden je grenzen aan te geven. Ook heb je moeite met je gedrag tegenover je ouders, school of op seksueel gebied. Dit kan komen doordat je een negatief beeld van jezelf hebt, vaak somber bent of veel angsten hebt.

Wat is de Identiteitsversterkende groep?

De Identiteitsversterkende groep volg je samen met andere jongeren. Iedere week staat een thema centraal waar je samen mee aan de slag gaat. Voorbeelden van thema's zijn: assertiviteit, gezin, vriendschap en relaties, zelfbeeld, seksualiteit en lichaamsbeeld. Door over de thema's te praten, samen te werken en creatieve opdrachten te maken vergroot je jouw zelfvertrouwen en leer je de baas te zijn over je eigen gedachten, gevoelens en gedrag. Hiernaast krijg je ook individuele leerdoelen om aan te werken en krijg je elke week een huiswerkopdracht mee.

Wat leer ik bij de Identiteitsversterkende groep?

Deze groep helpt om jouw zelfvertrouwen te vergroten, beter voor jezelf op te komen en meer controle te krijgen over je gedachten, gevoelens en gedrag. Je gaat praten, samenwerken en opdrachten maken. Je stelt zelf doelen op en gaat daaraan werken. Net als de andere 6 tot 8 jongeren in jouw groep. Elke bijeenkomst heeft deze opzet:

 • Begingesprek: wat ging er deze week goed of wat was er nieuw?
 • Eigen inbreng
 • Thema van de bijeenkomst (theorie en creatieve opdracht)
 • Bespreken huiswerkopdracht
 • Terugkijken op de bijeenkomst

Praktische zaken

 • Er is iedere week een bijeenkomst
 • Een bijeenkomst duur 2 uur per keer
 • Tijdens je behandeling volg je 20 bijeenkomsten
 • Je kan de groep ook volgen in combinatie met je dagbehandeling op Het Palmhuis, bijvoorbeeld samen met individuele therapie en ouderbegeleiding.
 • Je krijgt ook huiswerkopdrachten waaraan je tussen de bijeenkomsten door gaat werken
 • Je komt voor de Identiteitsversterkende groep naar Het Palmhuis, in Den Haag, Gouda, of Leiden.

Meer weten?

Wil je meer weten? Je kunt altijd contact met ons opnemen. De Identiteitsversterkende groep wordt gegeven bij Het Palmhuis, voor forensische psychiatrie.

Vragen of aanmelden?