Hand in hand

pdf

Gaat het niet goed op school? Vind je contact met je klasgenoten lastig? Denk je wel eens dat niemand je aardig vindt? Heb je wel eens ruzie thuis? En vind je het moeilijk om dingen op te lossen? Wij kunnen jou helpen!

Wat is Hand in hand?

De Hand in hand is een training waar je in 5 stappen leert om de dingen die nu mis gaan op een goede manier op te lossen.
Je leert om je emoties te zien en die bij anderen te herkennen. Emoties zijn bijvoorbeeld verdriet, boosheid of teleurstelling. Bij de training ga je samen met andere kinderen theorie leren en in nieuwe en lastige situaties oefenen. Daarnaast ga je jouw sociale vaardigheden vergroten. Sociale vaardigheden zijn bijvoorbeeld een gesprekje voeren, vrienden maken en houden, omgaan met pesten en samenwerken met anderen.

Voor wie is Hand in hand?

Voor kinderen van 6,5 t/m 9 jaar. Je kunt je opgeven als je het moeilijk vindt om met je emoties om te gaan en wilt dat het contact met leeftijdsgenootjes beter gaat, kun je Hand in hand volgen. Je vindt het misschien moeilijk om op een goede manier met je boosheid, verdriet of angst om te gaan. Of je wordt gepest, kunt moeilijk vrienden maken of vindt het bijvoorbeeld moeilijk om samen te werken. Iedereen vindt dat wel eens moeilijk, maar voor sommige kinderen is dit extra lastig. Het kan zijn dat dat komt doordat je autisme of ADHD hebt, of allebei.

Wat leer ik bij Hand in hand?

Bij Hand in hand leer je samen met andere kinderen en twee deskundige trainers die geholpen worden door Storm het volgende:
Eerst gaan we kennismaken met elkaar, de andere kinderen, de trainers en met Storm.

Stap 1 is leren stoppen
Stap 2 is het bedenken van oplossingen voor jouw probleem
Stap 3 is de juiste oplossing kiezen
Stap 4 is de juiste oplossing gebruiken
Stap 5 is terugkijken, is het probleem goed opgelost?

Tijdens deze 5 stappen leer je ook meer over de gevoelens verdrietig, bang, boos en blij bij jezelf en bij anderen en hoe je op een fijne manier met anderen contact maakt en kunt samenspelen. 

En wat leren mijn ouders?

Voor je ouders zijn er 3 aparte bijeenkomsten, zodat zij op de hoogte blijven van wat er gebeurt bij Hand in hand. Ze leren ook hoe ze jou het beste kunnen helpen, zodat je er samen voor kunt zorgen dat het thuis ook beter gaat.
Als je Hand in hand volgt, dan krijg je ook altijd Intensieve ambulante gezinsbegeleiding (IAG). Dat betekent dat we ook bij jou thuis en op jouw school op bezoek komen. Zo leer je alles wat je bij Hand in hand hebt geleerd, samen met jouw ouders en leraar ook thuis en op school gebruiken. Hoe vaak en hoe lang jullie IAG krijgen, hangt af van wat jullie nodig hebben. De trainers hebben in ieder geval een keer per twee weken contact met jouw ouders.

Praktische zaken

  • De training start twee keer per jaar, in februari en in september
  • Je volgt de Hand in hand in een groep van 4 tot 6 kinderen met de leeftijd van 6,5 t/m 9 jaar
  • Er is iedere week een bijeenkomst, behalve tijdens de schoolvakanties
  • Er wordt thuiswerk meegegeven dat iedere week geoefend moet worden door ouders en kind samen
  • Een bijeenkomst duurt 3,5 uur.
  • De Hand in hand heeft 16 bijeenkomsten en na 3 maanden is de afsluitende 17e bijeenkomst.
  • Voor jouw ouders en leerkracht zijn er aparte bijeenkomsten
  • Voor de Hand in hand training kom je naar De Jutters toe, Dr. van Welylaan 2 in Den Haag.

Vragen of aanmelden?