Gezinsbehandeling

pdf

Als het niet goed gaat met jou, heeft dat invloed op jouw gezin. En andersom: jouw gezin heeft invloed op hoe het met jou gaat. Bij een gezinsbehandeling ga je samen met jouw ouders, en vaak ook met jouw broers en zussen, werken aan jouw klachten. Zo ga je er samen voor zorgen dat het thuis steeds beter gaat. Er zijn verschillende soorten gezinsbehandeling: intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG), intensieve psychiatrische gezinsbehandeling (IPG) en gezinstherapie. Daarnaast is er speciale begeleiding voor ouders, ouderbegeleiding. Hieronder lees je meer over gezinstherapie.

Voor wie is gezinstherapie?

Kinderen en jongeren met psychische klachten en hun ouders, kunnen gezinstherapie volgen. Als wij merken dat er bijvoorbeeld problemen zijn tussen jou en jouw ouders of als jouw klachten zorgen voor veel ruzie met jouw broers en zussen, dan kan het zijn dat je gezinstherapie gaat volgen. Het kan ook zijn dat er veel is veranderd bij jou thuis, bijvoorbeeld door een scheiding, wanneer je in een samengesteld gezin woont of doordat een familielid is overleden. Therapie kan helpen om elkaar beter te begrijpen en het samen een plek te geven.

Het kan ook zijn dat jij bij ons in behandeling bent als je niet meer thuis woont omdat het niet goed ging thuis. Het is dan mogelijk dat we samen met jou kijken hoe het contact tussen jou en je ouders kan worden verbeterd.

Wat is gezinstherapie?

Gezinstherapie wordt ook wel systeemtherapie genoemd. Systeem staat dan voor jouw omgeving, dus de mensen met wie jij omgaat, zoals jouw ouders, broers en zussen. Jouw gedrag, gedachten of gevoelens hebben invloed op jouw familie. En hoe jouw familie met jou omgaat, heeft effect op jou. Je hebt gewoontes samen en manieren hoe je met elkaar omgaat. Als het niet goed gaat met jou of iemand uit jouw gezin, dan helpt het om samen therapie te volgen en te leren hoe jullie samen de situatie kunnen verbeteren.

Wat leren mijn ouders en ik bij gezinstherapie?

Hoe gaan jullie met elkaar om? Hoe communiceren jullie met elkaar? Wat hebben de problemen die spelen voor invloed op jou, jouw vader, moeder, broers of zussen? En hoe kunnen jullie er samen aan werken dat het weer beter gaat thuis? Die vragen staan centraal bij gezinstherapie. Jullie gezinstherapeut (ook wel systeemtherapeut genoemd) ondersteunt jullie daarbij en stelt julllie die vragen. Je gaat samen onderzoeken hoe jullie met elkaar omgaan, wat jullie gewoontes zijn en wat de betekenis daarvan is. Dat doe je door met elkaar te praten en oefeningen te doen, bijvoorbeeld door te tekenen, opstellingen te maken met poppetjes, muziek te maken of een spel te doen.

Jullie leren zo zien waar jullie kracht ligt en waar verdriet of pijn. Door hierover in gesprek te komen kunnen jullie dit beter met elkaar delen en dat kan heel erg opluchten.

Praktische zaken

  • Je volgt gezinstherapie bij De Jutters
  • Een bijeenkomst duurt tussen de 60 en 90 minuten
  • Een bijeenkomst is een keer in de 2 weken
  • Gezinstherapie bestaat uit 10 bijeenkomsten
  • Je stelt samen met je gezin en met jullie therapeut behandeldoelen op waaraan je gaat werken
  • De ene keer kom je samen met je hele gezin naar een bijeenkomst, soms alleen of bijvoorbeeld samen met een van je ouders

Meer informatie

 

Lees verder over IAG en IPG.

Of lees verder over gezinstherapie op de website van Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie.

Vragen of aanmelden?