Diagnose

pdf

Je hebt een probleem, maar waar komt dat vandaan? Als je bij De Jutters in behandeling komt, verzamelen we vaak eerst informatie, met jou en over jou. Zo komen we erachter waar jouw klachten vandaan komen, en kunnen we een behandelplan maken met jou samen.

Als we na deskundig onderzoek weten dat je bijvoorbeeld autisme of gedragsproblemen hebt, dan hebben we een diagnose gesteld, zoals dat heet. Hoe we dat precies doen, is bij iedereen anders. Het kan zijn dat we een aantal van deze onderzoeken doen als we een diagnose willen stellen:

  • Gesprekken met jou
  • Gesprekken met je ouders
  • Op bezoek bij jou op school of thuis
  • Gezinsonderzoek, persoonlijkheidsonderzoek of andere onderzoeken
  • IQ test of andere testen
  • Observatie, dan bekijken we je gedrag aandachtig
  • Lichamelijk onderzoek

Als we informatie over jou aan anderen vragen, dan doen we altijd met jouw toestemming.

Diagnose bij ADHD

Als we denken dat jij ADHD hebt, werkt het iets anders. Dan vullen jouw ouders, jouw leraar en jijzelf als je 12+ bent, een vragenlijst in. Als we dan denken dat je ADHD hebt, dan nodigen we je uit voor de ADHD-poli, waar je een diagnose kunt krijgen in een dag. Bij deze poli werken allemaal ADHD-experts. Zij gaan bijvoorbeeld oefeningen met jou doen en vragen aan jou en jouw ouders stellen. Die informatie verzamelen ze allemaal in een dag, om jou en jouw ouders zo snel mogelijk te kunnen vertellen of jij ADHD hebt. Lees hier verder over de ADHD-poli.

Diagnose bij kleine kinderen

Bij kleine kinderen (0 tot 4 jaar) kan een diagnose ook bestaan uit een spelobservatie. Wat houdt dat in? U gaat dan met uw kind naar een special ingerichte spelkamer om samen te spelen. Dat doet u op eenzelfde manier als u dat thuis ook zou doen. Wat gebeurt er precies? Hoe reageert u op elkaar? Door daar goed naar te kijken, samen met u, kunnen we onderzoeken wat er precies aan de hand is.

Vragen of aanmelden?

Wij zijn elke werkdag open van 08:00 uur tot 17:00 uur
Mailen Aanmelden