Denken + Doen = Durven

pdf

Iedereen is wel eens bang. De één is dat voor spinnen, de ander voor hoogte en weer iemand anders moet niets hebben van vuurwerk. Maar wat als je angst zo groot is dat je sommige dingen niet meer durft? Of als je steeds maar weer aan die angst moet denken en het daardoor niet goed gaat op school, thuis of met vrienden? Bij Denken + Doen = Durven ga je werken aan je angst, zodat het weer beter met je gaat.

Voor wie is Denken + Doen = Durven?

Kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar met angst kunnen Denken + Durven = Doen volgen.

Wat is Denken + Doen = Durven?

Een groepstraining die je helpt om met je angst om te gaan. Dat is Denken + Doen = Durven kortweg. Je volgt 8 bijeenkomsten, waarin je gaat praten over wat je denkt en voelt. Je zoekt samen met de trainer en de andere deelnemers naar manieren om goed met je gedachten en gevoelens om te gaan. Daarbij doe je oefeningen, alleen en samen met je trainer en thuis met je ouders. Denken + Doen = Durven is een cognitieve gedragstherapie, wat betekent dat het een effectieve training is waarbij je aan de slag gaat met de invloed van je gedachten op je gevoelens en gedrag en andersom.

Wat leer ik bij Denken + Doen = Durven?

Je gedachten beïnvloeden je gedrag en je gevoelens. Als jij steeds denkt dat je je toetsen op school niet haalt, word je misschien bang om naar school te gaan voor die toets. Een ander voorbeeld: als je er steeds aan moet denken dat je ouders een auto-ongeluk krijgen, kan het zijn dat je bang wordt voor auto's en niet meer durft mee te rijden. Bij Denken + Doen = Durven leer je die negatieve gedachten, de gedachten die jou angstig maken, om te zetten in zogenaamde ‘helpende' gedachten. Dat betekent dat je je gaat afvragen of je negatieve gedachte wel helemaal terecht is bijvoorbeeld.

Daarnaast leer je om stap voor stap weer te gaan doen waar je bang voor bent. Dat gaat in jouw tempo en altijd in overleg met jou. Je zult zien: als je ermee aan de slag gaat en steeds weer oefent, gaat het beter met je. Je ouders leren tijdens de drie bijeenkomsten om jou bij dit alles te helpen.

We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat Denken + Doen = Durven helpt, zowel bij kinderen en jongeren als bij ouders.

Praktische zaken

  • Denken + Doen = Durven bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten voor kinderen.
  • Je volgt Denken + Doen = Durven in een groep van maximaal 8 kinderen.