Dappere Kat

pdf

Je voelt je vaak bang. Daardoor durf je sommige dingen niet meer te doen. Ja, je angst zit je behoorlijk in de weg. Dappere kat kan jou helpen om weer positief te worden. Je kunt Dappere kat deels online en deels bij jouw behandelaar bij De Jutters volgen.

Voor wie is Dappere kat?

Alle kinderen en jongeren vanaf 8 jaar die last hebben van angst of dwang kunnen Dappere kat volgen.

Ga je Dappere kat ook online volgen? Dan is dit je beginscherm. Je kunt vanaf hier doorklikken naar de tips, tests en oefeningen.

Wat is Dappere kat?

Dappere kat is een behandeling voor angstklachten. Het is een cognitieve gedragstherapie (CGT). Dat betekent dat het een behandeling is die je helpt om weer grip te krijgen op je gedachten en je gevoel. We weten uit wetenschappelijk onderzoek dat Dappere kat ervoor zorgt dat je je beter gaat voelen.

Een van de onderdelen van Dappere kat online is de vragenlijst: een tekst over hoe je je voelt en wat je soms denkt.

Wat leer ik bij Dappere kat?

Je leert weer positief te denken bij Dappere kat. Dat doe je door stil te staan bij wat je denkt, voelt en hoe je je gedraagt. Die drie beïnvloeden elkaar namelijk. Een voorbeeld: als jij je angstig voelt, ga je je vaak ook anders gedragen, bijvoorbeeld door sommige dingen niet meer te doen. En je angstige gevoel heeft weer te maken met een gedachte: je denkt misschien dat het mis zal gaan als je dat ene onderneemt, en durft het daardoor niet meer te doen.

Door te praten en veel te oefenen, ga je werken aan je klachten. Dat doe je deels bij jouw behandelaar bij De Jutters en deels thuis, achter je computer online. Je gaat bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen doen, onderzoeken waar je gedachten en gevoel vandaan komen en in stapjes oefenen met dingen die je eng vindt. En je zult zien: je kunt veel meer dan je dacht!

Praktische zaken

  • Je kunt Dappere kat deels online en deels bij jouw behandelaar bij De Jutters volgen
  • De dappere kat bestaat uit 12 bijeenkomsten
  • Een bijeenkomst duurt 45 minuten
  • Thuis ga je ook aan de slag en online oefeningen doen en fimpjes kijken bijvoorbeeld

Meer weten?

Bekijk bijvoorbeeld de website van de bouwers van de online versie van Dappere kat: Jouw Omgeving.

Vragen of aanmelden?