Behandeling van 0-6 jarigen en hun ouders

pdf

Ouders van baby's, peuters en kleuters (0-6 jaar) die twijfelen aan het (aanstaande) ouderschap, moeite hebben met opvoeden of zich zorgen maken om de ontwikkeling en de hechting van hun kind, kunnen bij de 0-6 teams van De Jutters en De Banjaard terecht. Experts van De Jutters en De Banjaard (voor kinderen met een algehele ontwikkelingsachterstand) werken samen en verwijzen naar elkaar. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van jonge kinderen samen met hun ouders. Ook ouders die zich vanwege hun eigen psychische problemen zorgen maken over de band en de omgang met hun kind, kunnen bij ons terecht.

 

Wat doen de 0-6 teams?

Uw kind maakt weinig contact met andere kinderen of misschien slaapt of eet uw kind niet goed, wat is er toch aan de hand? Misschien begrijpt u uw kind niet altijd en twijfelt u of u het wel goed doet. Ouders met diverse zorgen of klachten kunnen bij ons terecht. Bij de 0-6 teams zoeken wij samen met u naar een oplossing voor uw zorgen. Wij behandelen uw kind altijd samen met u als ouder(s), omdat we uit onderzoek en uit jarenlange ervaring weten dat de relatie tussen ouder en kind een belangrijke basis is om u en uw kind verder te kunnen helpen.

Wie werken er in de 0-6 teams?

De teams bestaat uit verschillende experts: kinder-en jeugdpsychiaters, GZ-psychologen, psychotherapeuten, ouderbegeleiders, gezinstherapeuten, thuisbehandelaren, een jeugdarts. IMH-specialisten en PRT-therapeuten.

Samenwerkingspartners

Om u en uw kind de beste zorg te kunnen bieden werken wij ook intensief samen met Sophia Revalidatie, het HAGA Juliana Kinderziekenhuis, het LangeLand Ziekenhuis, MIDDIN, Ipse de Bruggen, Integrale Vroeghulp, Centrum Autisme, Kentalis, het Centrum voor Jeugd en Gezin, Jeugdformaat, logopedisten en fysiotherapeuten. Verder hebben we regelmatig overleg met het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal of de school van uw kind.

Ervaart u als ouder een van de volgende problemen?

 • U maakt zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind
 • U heeft sterke twijfels over het ouderschap of ervaart veel stress
 • U heeft een verlies meegemaakt (miskraam of overlijden van een kindje)
 • U of uw kind heeft last van angstige of depressieve gevoelens
 • U of uw kind heeft traumatische ervaringen meegemaakt
 • Als gevolg van migratie of vluchtelingen geschiedenis ervaart u moeilijkheden in het ouderschap
 • U bent op jonge leeftijd vader of moeder geworden.

Ook dan kunnen de 0-6 teams u helpen.

Welke onderzoeken en behandelingen kunnen u en uw kind volgen?

Als u en uw kind bij ons in behandeling komen, kijken we altijd eerst samen met u wat er aan de hand is. Het kan zijn dat we na onderzoek en observatie een diagnose kunnen stellen.

 • Test om het niveau van denkvermogen van uw kind te bepalen. Door met uw kind te spelen worden er vragen gesteld en kleine opdrachten gedaan.
 • Door spel wordt de ontwikkeling, het gevoelsleven, de stemmingen en het denkvermogen onderzocht door de psychiater. Het onderzoek gebeurt gewoonlijk alleen met uw kind. Wanneer uw kind hier nog niet aan toe is, is een van de ouders er bij.
 • Spelonderzoek van uw kind, vaak samen met de ouder(s). Het spel van uw kind laat zien hoe het met de sociale en emotionele ontwikkeling is. Door spel en creatieve middelen kijken we hoe uw kind contact legt en krijgen we inzicht in de ontwikkeling van uw kind.
 • Observatie van uw kind in de vertrouwde thuissituatie en/of school en/of kinderdagverblijf.
 • Gesprek met u over de ontwikkeling van uw kind vanaf de zwangerschap (ontwikkelingsanamnese).

Vervolgens kunt u onder andere deze behandelingen bij ons volgen:

Meer informatie en direct aanmelden

 • U vindt het De Jutters 0-6 team op verschillende locaties in de regio Haaglanden. In overleg is het ook mogelijk om één of meer afspraken thuis te maken. Het Banjaard 0-6 team vindt u op de locatie Dr. van Welylaan, Leggelostraat in Den Haag, en in Zoetermeer.
 • Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op via de mail of telefoon: 088 358 8 999.
 • Telefonisch verwijzersspreekuur De Banjaard: maandag tm donderdag van 12.00 tot 12.30 uur via 088 358 8 040.
 • U kunt zich direct aanmelden via het online aanmeldformulier op de website van De Jutters.